Leegyszerűsítve: mint a "Kelj fel Jancsi" játék. Sehogy sem tudod felborítani, pedig hidd el, kipróbáltuk. Valahogy mindig talpon maradt. Viszont a karambolt nem szereti, nos, akkor fel tud borulni - akár veled együtt! Láttam már ilyet, jobb elkerülni! Figyelmesen, az oktató túravezető utasításait betartva, biztos nem fog veled ez megtörténni.

"A Segway azért fantasztikus, mert függőleges helyzetben tud maradni, amikor előredőlsz, bár csak két kereke van. A Segway LeanSteer technológiával működik, amelynek lényege, hogy a testsúly megfelelő irányba helyezésével (előre, hátra) a felhasználó a megfelelő irányba képes haladni, teljes biztonságban. Ezt a mérnökök „closed-loop dynamic stability control”-nak, azaz zárt ciklusú dinamikus stabilitás-irányításnak nevezik. Csak a fordulást szükséges mechanikusan irányítani az állítható magasságú kormány segítségével. Érdekessége, hogy a Segway képes a saját tengelye körül is megfordulni.
Lézeres giroszkópok érzékelik, hogy a Segway mikor kezd dőlni. Az információ a kerekeket a megfelelő irányba és megfelelő sebességgel hajtó motort vezérlő számítógépbe kerül - s a Segway megőrzi egyensúlyát.
Rengeteg egység ügyel a biztonságra: két számítógép, öt giroszkóp, két akkumulátor és két motor, amely hajtja. Ha bármelyik elromlik, a másik helyettesíti. Se gáz se fék, csak a testeddel irányítod."

A Segway PT városi modellje egyetlen töltéssel (2db 72V-os Lithium akkumulátor), kb. 38 km megtételét teszi lehetővé (leteszteltük: Pécs nyugati része - Orfű - Orfű tókör - Pécs nyugati városrésze) maximálisan 20 km/órás sebességgel. A megtehető távolság csökkenhet a nehezebb terepviszonyok következtében, vagy az eszköz nagyobb terhelésétől.