Az első olyan önegyensúlyozó közlekedési eszköz, amelyet arra terveztek, hogy bárhová elvigyen. Itthon még csak a turizmusban találkozhatunk a Segway használatával: különféle városnéző túrák és nagyobb kiruccanások kedvelt eszköze, amellyel egy feltöltéssel akár harminc kilométert is meg lehet tenni. 

A Segway-jel szervezett túrák többsége között található kezdő szintű, ahol legalább 15 perces gyakorlás előzi meg a nagyobb távok megtételét, de aki egyszer ráérez használatának módjára, már pillanatok alatt képes megfelelően közlekedni az eszközzel. Az amerikai gyártó több típust is tervezett. Létezik a kifejezetten kirándulásra való; van, amelyik a hétköznapi közlekedésben segít; gyártanak golfozáshoz, valamint munkához is Segway-t. Elsősorban a járdákra tervezték, hazánkban például nem is alkalmazható közutakon, csupán kerékpárutakon.

Talán az egyik legcsábítóbb szempont a Segway-el kapcsolatban, hogy nem kell a működéséhez üzemanyag, ezáltal nem bocsájt ki környezetszennyező anyagokat. A működését két lítum-ionos akku biztosítja, valamint öt giroszkóp tartja egyensúlyban a járművet, s ezzel jelentős fáradtságot spórolhatunk meg, például egy nagyobb kirándulás alkalmával. A Segway-ek legtöbbje maximálisan óránkénti húsz kilométeres sebességre képes. A feltöltés négy-hat órát vesz igénybe, az akkumulátort pedig nem lehet túltölteni. Aki még életében nem találkozott a Segway-el, annak sem kell félnie, hogy nem tudja elsajátítani az alapokat, hiszen kezelése könnyebb, mint megtanulni biciklizni.

S kiknek nyújt segítséget napi munkájukhoz az USA-ban, a Segway szülőhazájában?

Az eszköz „szülőföldjén” nagy segítséget jelent a postásoknak, akiknek naponta több kilónyi küldeményt kell cipelniük. A Segway-t Amerikában már a rendőrség is sikerrel használja, így Atlantában ezzel a speciális közlekedési eszközzel igyekeznek elkapni a bolti tolvajokat. Van még egy terület, ahol egyre hasznosabbnak bizonyul az eszköz: a különféle áruházak és raktárak, ahol gyorsan, hatékonyan kell közlekedni, vevőket kiszolgálni.

Elképzelhető, hogy egyszer még hazánkban is sor kerül a munkahelyeken történő Segway használatra.